1-3 arbetsdagar leverans | Förlängd returrätt till 31/1!

FÖLJ MED PÅ ÄVENTYR

FÖLJ MED PÅ ÄVENTYR

Följ med till Kebnekaise med Jonathan Lundmark!

Jonathan Lundmark besteg Kebnekaise - Sveriges högsta berg, helt själv. Vi på Friluftsvaror har fått ta del av Jonathans äventyr & vi vill nu dela med oss av detta till er.
Kanske är du sugen på att bestiga Kebnekaise? Låt dig inspireras av Jonathans fantastiska upplevelse, bilder & video!

"Med utgångspunkt i Stockholm sover man gott på ett nattåg hela vägen upp till Kiruna där en anslutningsbuss kör ytterligare en timme innan man når Nikkaluokta. Här finns det en chans att äta mat på en restaurang, fylla på vattenflaskorna och utföra ett toalettbesök innan vandringen mot Kebnekaises fjällstation påbörjas. Sträckan från Nikkaluokta till fjällstationen är 19 km lång. Det kan låta långt men terrängen är väldigt flack och det går t.o.m att åka en båttur som ersätter cirka 6 av dessa 19 kilometer, för den som önskar! Personligen kom mitt tåg fram senare än tänkt så jag anlände vid Nikkaluokta närmre kvällstid istället för morgon, vilket ledde till att jag vandrade ungefär halva sträckan innan jag slog läger.

Väl vid fjällstationen väntar även där en restaurang för dem som vill, och en butik för att fylla på med både proviant och godis. Man kan tälta i anslutning till stationen eller hyra ett rum för att sova inomhus. Jag fortsatte ca 2 km mot Kebnekaise för att komma undan folkmassorna och komma närmre morgondagens mål.

Tidigt på morgonen dagen därefter lämnade jag mina tillhörigheter i tältet och satte av mot toppen av Kebnekaise. Det är klokt att börja så tidigt som man orkar för att vara på den säkra sidan och ha bufferttid tillgängligt att ta av ifall vandring skulle visa sig vara tuffare än beräknat och det riskerar att bli mörkt och ensamt på leden.

De 2 kändaste vandringslederna mot toppen benämns västra (19 km) respektive östra leden (14 km) där den västra leden, trots sin längre distans, är mindre tekniskt och enklare att genomföra. Den östra leden kräver passage över en glaciär samt scrambling / lättare klättring och vandring i exponerad terräng. Framförallt vandringen över glaciären gör att man oavsett erfarenhet aldrig bör ge sig ut på denna led på egen hand. Detta för att det kan uppstå sprickor i glaciären som dolda under snö kan medföra livsfara. Är man flera som vandrar går man ofta i ett led med ett rep mellan sig för att kunna hjälpa någon upp just ifall någon skulle trilla ned i en sådan spricka. Man kan boka en topptur genom östra leden med guide på fjällstationen.

Jag vandrade den västra leden vilket även är den mest populära leden, så räkna med att stöta på mycket folk under vandringen. Det finns strömmar att fylla på vatten längs med första halvan av vandringen, men dessa upphör när man kommit ungefär halvvägs vilket kan vara värt att tänka på! Det är rekommenderat att packa ned stegjärn för sista biten uppför toppen som innebär att gå på ganska hårt packad snö i lutning. Jag såg andra ta sig upp utan stegjärn, men det medför en ökad risk för att halka som enligt mig inte känns värt chansningen. 

Även om det var fantastiskt att blicka ut över episka bergsmassiv från Sveriges högsta topp, så var det också otroligt skönt att vara nere vid tältet igen efter de 1800 höjdmeter som togs under bestigningen. Det tog mig cirka 10 timmar att vandra upp och ned för toppen, en tid jag känner mig väldigt nöjd med då det inkluderade relativt många stopp för att filma. När min käre mor besteg Kebnekaise några år tidigare så tog det henne hela 18 timmar att vandra upp och ned, så räkna hellre med att det kommer ta längre tid än vad du tror även om det såklart varierar med din erfarenhet!

Dagen efter toppturen hinner man belåtet vandra tillbaka till Nikkaluokta, ta bussen till Kiruna och därefter ta nattåget söderut med avgång någonstans runt 16-17 tiden. Jag tog en båt istället för 6km av vandringen på vägen hem och unnade mig en välförtjänt hamburgare som kunde köpas precis vid båtbryggan."

Jonathan dokumenterade hela sin vandring i både bild och video, som ni kan se här nedan.

Vill du veta mer om hur Jonathan packade inför vandringen, samt vilken utrustning han använde & rekommenderar? Då ska du läsa hans andra guide hos oss!