
FRILUFTSVAROR TIPSAR: Lukas ultralätta tips
Lukas tipsar om ultralätt vandring
"Jag insåg att jag orkade gå längre och kunde uppskatta upplevelsen mer desto lättare min packning blev."
Lukas har varit på vandring så länge han kan minnas och det är en aktivitet som han verkligen älskar. För att verkligen kunna njuta av upplevelsen så har han med åren insett att det är bättre att bära lättare, då orkar man gå längre och vandringen blir en större njutning i sig.
Den stora konsten med lättviktsvandring är att veta vad man kan spara in vikt på och vad man inte behöver ha med sig. Det är den erfarenheten som Lukas nu delar med sig av. Dels med tips på produkter, men också med generella tips för hur du sparar vikt och bär lättare!
Vi är otroligt glada att vi har en ultralätt expert på plats i vår butik i Helsingborg som med passion och kunskap kan guida er ut i naturen!

Lundhags Padje Light 45
En nyhet för 2023 från Lundhags som kanske inte varit mest kända för lättvikt innan. Men med Padje har de verkligen lyckats kombinera en lätt vikt med viktiga funktioner och slitstyrka. Jag uppskattar verkligen de stora meshfickorna på utsidan och den justerara ryggen gör att du kan få till passformen optimalt.
Dunsovsäck - Mountain Hardwear Bishops Pass
En dunsovsäck med minimalt mått och pålitlig prestanda är ett givet inslag i lättvandringsutrustningen. Den här sovsäckens temperature på +4 i komfort och -1 i limit gör att den på ett säkert sätt fixar sommarfjället. Jag har haft den här nere i skåne under nästan hela året, så tillsammans med vikten på 810 gram är den helt perfekt för mig!
Thermarest Uberlite Large
Uberlight är ett utmärkt liggunderlag när det kommer till komforten. Och när det dessutom i large är extra brett och extra långt med en vikt på 340 gram är de inte många liggunderlag som slår uberlight i min bok.
Lukas lättpackningstips
1. Unna dig en sovsäcksliner: Jag sover oftast med en sovsäcks liner eftersom de skyddar sovsäcken så att den inte blir svettig. Det sparar på funktionen i min dunsovsäck. Den är lite bökigare att tvätta så jag vill undvika det så länge som möjligt. Jag tycker också att det blir skönare med en liner!
2. Håll värmen till låg vikt: När de är kallt ute brukar jag ha med mig en nalgene largemouth för att den är värmetålig vilket gör att man kan hälla kokande vatten i den och använda som element i tältet. På så sätt ökar jag säsongen jag kan vara ute med min sovsäck till en mycket låg vikt - köket har jag med mig ändå och gasförbrukningen för att värma vattnet är försumbar!
3. Ha rätt på fötterna: När jag går i lågland så skippar jag kängorna och använder istället trail runners eftersom de är lättare och andas ofta bättre. Jag skulle ändå rekommendera ett par höga kängor i alpin/fjäll-terräng för de flesta. I alla fall om inte jobbat upp vanan och inte är rädd för att trampa ner över kängkanten.
4. Börja med innehållet i ryggsäcken: När man köper ny utrustning för att bli lättare så brukar jag tycka att det blir bäst om man köper ryggsäcken sist. På sätt vet man att packvolymen på sovsäck, tält och liggunderlag och kan lättare anpassa ryggsäckens volym och fack efter det. Men med det sagt, så är det också många som börjar med ryggsäcken i en "rimlig" volym för att få till en perfekt passform.
5. Packa lättare med "3 för 3": Ett bra riktmärke för att bli lättare är att sträva för 3 för 3 vilket innebär att de stora 3 väger under 3 kilo. De stora tre är sovsystemet, alltså liggunderlag och sovsäck, sen ryggsäck och tält. Tillsammans skall dessa väga maximalt 3 kilogram, här kan man ju vara flexibel och lägga mer vikt på sovsäcken på bekostnad av ryggsäcken och så vidare efter dina personliga behov.
Sist men inte minst: Ha kul och njut!