1-3 arbetsdagar leverans | Förlängd returrätt till 31/1!

Hitta rätt sko

Hitta rätt sko

VÄLJ RÄTT VANDRINGSSKOR 

Skon ska självfallet passa foten, men det finns mycket annat att tänka på när du väljer sko eller känga. Fundera över saker som aktivitet, väderlek och terräng. Hur lång du ska gå och hur mycket packning du ska bära med dig är andra viktiga aspekter. Se guiden för våra tips och rekommendationer!  

TIPS 

   - Gå upp ½ storlek för att få plats med dubbla strumpor 
   - Testa passformen och gå in skon hemma 
   - Impregnera skon för att förlänga livslängden  

LÅG SKO 

  1. För kortare vandringar på jämn terräng: Om du planerar att gå på kortare vandringar på relativt jämn mark, kan ett par låga vandringsskor fungera bra. De ger dig bättre rörelsefrihet och kan vara bekvämare att gå i under kortare perioder. 

  2. För varmt klimat: Om du planerar att vandra i varmt klimat kan det vara skönt att ha ett par låga vandringsskor för att hålla fötterna svala. Låga skor ger också bättre ventilation och minskar risken för överhettning. 

  3. För snabba vandringar eller löpning: Om du planerar att göra snabba vandringar eller löpning på jämn mark kan låga vandringsskor vara ett bra val. De ger dig bättre rörelsefrihet och minskar risken för skavsår eller blåsor på hälen. 

HÖGRE SKO 

  1. För längre vandringar eller svår terräng: Om du planerar att gå på längre vandringar eller på svår terräng kan det vara lämpligt att välja högre vandringsskor eller kängor. Högre skor ger bättre stöd för fotleden och kan minska risken för skador och trötthet i fötterna. 

  2. För kallt klimat: Om du planerar att vandra i kallt klimat kan det vara bra att välja högre vandringsskor eller kängor för att hålla fötterna varma. Högre skor ger också bättre skydd mot snö och slask. 

  3. För tung packning: Om du planerar att bära tung packning under vandringen kan högre vandringsskor eller kängor vara ett bättre val. De ger bättre stöd för fotleden och minskar risken för skador och trötthet i fötterna när du bär tung packning under längre perioder. 

SKILLNADEN PÅ SKINNKÄNGAN OCH GORE-TEXKÄNGAN 

SKINN 

En skinnkänga är tillverkad av naturligt läder och är vanligtvis robust och hållbar. Dessa kängor är idealiska för vandringar på kalla eller ojämna ytor. De kan dock vara tunga och tar lite tid att brytas in, vilket kan orsaka blåsor och obehag under de första användningarna. 

GORE-TEX 

Gore-Tex kängor å andra sidan är tillverkade av material som är vattentäta och andningsbara. Dessa kängor är idealiska för vandringar på våta eller fuktiga ytor och är lätta och bekväma. De är också snabbare att brytas in än skinnkängor.