1-3 arbetsdagar leverans | Förlängd returrätt till 31/1!

Tips för skiftande väderlekar

Tips för skiftande väderlekar

PLANERA FÖR SOMMARENS SKIFTANDE VÄDER

När du är ute och vandrar behöver du vara redo för skiftande väder. I fjällen slår vädret oftare om snabbare än i lågland. Därför är det viktigt att du har packat med dig och preppat rätt utrustning så att du kan fortsätta ditt äventyr genom regn, vind och sol.

HA ALLTID MED DIG REGNKLÄDER

De skyddar mot både regn och vind. Ska du investera i ett nytt regnställ bör du satsa på ett lättvikt i gore-tex med dragkedja på byxan. Ha dragkedjan uppdragen när du packar ner regnstället, så att du lätt och snabbt kan dra på dig stället utan att behöva ta av dig det du har på fötterna. Det är även bra att ha med sig ett regnskydd för ryggsäcken, för oväntade skurar!

ANVÄND EN DRYSACK FÖR BLÖTA REGNKLÄDER

Behöver du packa ner ditt våta regnställ under vandringen är en vattentät drysack ett smart knep. Vik ihop plaggen så att det torra inte kommer in kontakt med det blöta - om det börjar regna igen.

PACKA I VATTENTÄTA PÅSAR

Det är inte bara kläderna som påverkas av vädret. All utrustning som tält, sovsäck och övrig packning kan bli blöt och behöva packas ner så. Ha med dig påsar, helst vattentäta - så att du inte blöter ner torr packning. Ta en paus när det är uppehåll och låt allt få en chans att torka. Och på tal om uppehåll, passa även på att ladda med snacks och mat. Humöret kan påverkas om vädret slår om.

STÖTTA MED STAVAR

Vandringsstavar ger bra stöd när det blivit halt ute och du ska ta dig ner för branta sluttningar eller gå längs våta stigar. Ett par som är ihopfällbara är att rekommendera - då du förmodligen inte kommer att använda stavarna under hela turen.

TA SKYDD FRÅN VINDEN MED EN TARP.

Vind kan vara svår att förhindra. Behöver du söka lä kan du sätta upp ett vindskydd. En tarp är smidigt att ta med och kräver bara ett träd, stavar eller pinnar för att fästa upp.

UNDVIK SOLSTING MED EN KEPS 

Är du ute och vandrar på sommaren är solen ofta ett faktum. Glöm inte att packa med en solhatt eller en keps för att skydda dig från solens heta strålar och undvika solsting. Självklart är det även viktigt att dricka tillräckligt med vatten.

SE FLER GUIDER: