1-3 arbetsdagar leverans | 30 dagar öppet köp

Sov ute

Sov ute

NJUT AV ATT SOVA UTE! 

Hur sover du bekvämt ute i naturen? Vilka olika alternativ finns det och vad är bra att ha med sig när du ska spendera natten utomhus? 

Även om dagarna är varma, kan nätterna bli kalla. Värme, skydd och sömn är tre saker att tänka på. Att sova ute ska vara en njutning. Undvik att få en dålig nattsömn. Läs igenom vår guide och fundera över vad som passar för dig och ditt äventyr! 

Har du aldrig sovit ute förr? Börja på en lagom nivå. Nära till hemmet eller ditt färdmedel. Det är ingen skam i att vilja åka hem första gången om inte allt går som planerat. Det ska vara både roligt och mysigt att sova ute!  

SKYDD 1 - VAD SOVER DU UNDER?  

Det finns flera olika alternativ för skydd när du ska sova ute. Kommer du att gå längs en led där det finns utmärkta vindskydd kanske du hellre drar ner på packvikten och lämnar tältet hemma. Tänk dock på att det kan finnas fler än du med denna briljanta idé – först till kvarn gäller. Därför kan det vara bra att ha med ett alternativ.  

Tänker du på vikt kan det vara fördelaktigt att välja ett lättviktstält eller en hängmatta. Men är ni fler som ska på tur är ett tält att föredra. Då kan ni dela på vikten genom att bära det i omgångar, en på vägen dit och den andra på vägen hem. 

Du kan även välja att sova ute under tarp eller bar himmel. Stundvis är det extra speciellt. Även om sommaren spontant känns som den bästa säsongen för detta är det inte alltid så. Tänk på att tält kan vara ett bättre alternativ. Det är inte enbart ett skydd mot väder och vind, utan även mot mygg och knott. 

SKYDD 2 - VAD SOVER DU I?  

Visst är det mysigt att krypa ner i en fluffig sovsäck? Sovsäcken håller dig varm under natten och ger dig goda förutsättningar för en god natts sömn. Syntet och dun är de två vanligaste materialen i sovsäckar. De båda har sina för- och nackdelar. Sovsäckar med dun har en mindre vikt, och bättre isolering. Däremot tåler den inte fukt och väta lika bra som en sovsäck med syntetfyllning.  

EXTRA TIPS: 

- Är du ute efter sovsäckar med hållbart material? Det finns varumärken, exempelvis Marmot, som erbjuder sovsäckar producerade med 100% återvunnen polyester. 

- Ska du sova i vindskydd eller under bar himmel och vill skydda din sovsäck extra rekommenderar vi ett sovsäcksöverdrag. 

SKYDD 3 - VAD SOVER DU PÅ? 

Att investera i ett bra liggunderlag kommer du aldrig att ångra. Ett liggunderlag ska isolera från markens kyla, men även god sovkomfort och vara snällt mot din rygg. Ingen vill vakna stel efter en natts sömn. 

Även på sommaren är det viktigt att isolera mot den kyliga marken. Annars spelar det ingen roll hur bra sovsäck du än har, du kommer att tappa värme och det går snabbt att bli nedkyld. När du letar efter ett liggunderlag är det viktigt att läsa på i specifikationerna. Det finns både smala och breda, tjocka och tunna, lätta och tyngre, uppblåsbara och självuppblåsande. Du måste ställa dig själv fyra frågor: 

- Vilken säsong på året är det, det vill säga hur är utomhustemperaturen? 
- Hur tåligt ska ditt liggunderlag vara? Har du hund med i tältet kan det vara fördelaktigt att välja något annat än ett uppblåsbart liggunderlag. 
- Hur mycket får det väga? 
- Hur bekvämt vill du att det ska vara? 

ANNAT SMÅTT OCH GOTT 

För att spendera natten under stjärnorna behöver du såklart mycket mer än enbart prylar för att sova. Tänk på de livsviktiga punkterna: värme, vatten, mat, skydd och sömn. Till exempel kan det vara bra med ett stormkök för att laga mat på kvällen, och koka kaffe på morgonen. Föredrar du att laga mat över öppen eld måste du tänka på om det finns ved att tillgå eller om du behöver ta med dig torr ved ut. Du behöver även något härligt att sova i, såsom ett underställ av ull. Dessutom bör du ta med vatten, mat, toalettpapper, kniv och tändstål. Har du lite utrymme över så packa med en kortlek. En runda Kotte med vännerna levererar ett spännande avslut på dagen!   

MISSA INTE VÅRA ANDRA GUIDER: