1-3 arbetsdagar leverans | Förlängd returrätt till 31/1!

Tältguiden

Tältguiden

VÄLJ RÄTT TÄLT FÖR DITT NÄSTA ÄVENTYR 

HUR SKALL DU ANVÄNDA TÄLTET? 

När du planerar en campingresa har du lyxen att välja ett större tält med gott om plats. Skall du ut och vandra behöver du tänka både på vikten och packstorleken på tältet. Om du skall ut och vandra i mer krävande miljöer som exempelvis svenska fjällen behöver du också se till att tältet klarar utmaningarna i formn av vindtäthet och vattentålighet. 

HUR MYCKET SKALL TÄLTET VÄGA? 

Vikt är en viktig faktor att tänka på när man väljer ett tält. Ett lätt tält är mer bekvämt att bära med sig på vandringar och campingresor och minskar risken för trötthet och skador. En tumregel när du vandrar är att räkna med att tältet skall väga cirka 1-1,5 kg per person. Är ni två som vandrar så sikta alltså på ett tält som väger cirka 2-3 kg. 

HUR VET JAG OM TÄLTET ÄR VATTENTÄTT? 

Alla våra tält är vattentäta. Ett tält är vattentätt när vattenpelaren är minst 2-3000 mm. Ju högre siffra desto "bättre" vattentäthet kan man säga lite förenklat. En vattenpelare på 2000 motsvarar ungefär ett kraftigt regn. Vissa tält i de övre prisklasserna har "bara" en vattenpelare på runt 1200 mm, men du kan ändå vara trygg med att du kommer håller dig torr så länge vi anger att tältet är vattentätt. 

TÄLT FÖR CAMPING 

  1. Storlek: Tänk på hur många personer som kommer att sova i tältet. Tältet ska vara tillräckligt stort för att alla ska kunna sova bekvämt och ha utrymme för sin utrustning. På tält för familjecamping brukar vi räkna med att en person behöver ungefär 60-80 cm på bredden. 

  2. Tälttyp: Det finns olika typer av tält, till exempel kupoltält och tunneltält. Ett tunneltält har ofta lite mer utrymme i absiden med plats för mer packning eller matlagning. Ett kupoltält är ofta mer stabilt, och brukar vara självstagande så att det går att använda på underlag där det kan vara svårt med markspik. 

  3. Vattentäthet: Se till att tältet är vattentätt med tejpade sömmar för att skydda dig från regn och fukt. Det är också viktigt att tältet har tillräckligt med ventilation för att undvika kondens och fukt som kommer inifrån. Tält kan räknas som vattentäta trots att de har väldigt olika värden på vattenpelare. 

TÄLT FÖR VANDRING 

När man ska vandra och övernatta i tält är det viktigt att välja rätt tält för att få en bekväm och trygg upplevelse. Här är några faktorer att tänka på när du väljer tält för vandring: 

  1. Vikt: Ett av de viktigaste faktorerna när man väljer tält för vandring är vikten. Välj ett lätt tält som är enkelt att bära på din vandring. Ju lättare tältet är, desto bättre. 

  2. Storlek: Tänk på hur många personer som ska sova i tältet och hur mycket utrymme ni behöver. Ett mindre tält är lättare att bära med sig, men om det är för trångt kommer det påverka din sömn och din upplevelse negativt. 

  3. Vattentäthet: Ett vattentätt tält är nödvändigt för att hålla dig och din utrustning torr under natten. Se till att tältet har en hög vattenpelare och att sömmarna är tejpade för att förhindra att vatten tränger in. 

ANDRA TIPS: 

VILKEN FORM PÅ TÄLTET ÄR BÄST? 

Formen på tältet spelar roll. Ett kupoltält är enklare att sätta upp på steningt underlag eftersom det är självstagande. Ett tunneltält har större absid och är ofta lättare.   


KAN JAG ANVÄNDA TÄLTET ÅRET RUNT? 

De flesta av våra tält går att använda under vår, sommar och höst. Behöver du ett tält för det blåsiga och regniga fjället leta bland våra fjälltält som passar för fjällvandring. Skall du använda tältet året om rekommenderar vi ett tält med aluminiumbågar. 

HUR STORT TÄLT SKA JAG VÄLJA? 

Saknar tältet absid, välj gärna ett tält som har en kapacitet för ett eller två personer mer än det faktiska antalet personer som ska sova i tältet. Detta ger extra utrymme för att förvara utrustning och röra sig fritt inuti tältet. 

SE ALLA VÅRA TÄLT: 

FLER GUIDER OCH INSPIRATION: