1-3 arbetsdagar leverans | Förlängd returrätt till 31/1!

Vandringsguiden

Vandringsguiden

NU ÄR VANDRINGSSÄSONGEN HÄR! 

Att ge sig ut på vandring är något vi verkligen älskar här på Friluftsvaror! Allt från en dagstur nära hemmet till veckolånga turer i vildmarken - att vandra kan vara både kul, utmanande och avkopplande beroende på vilket äventyr du ger dig ut på. 

Här har vi samlat tips och inspiration för flera olika typer av vandringar! Längst ned hittar du våra andra guider om tält, sovsäckar och annat - perfekt för dig som verkligen vill grotta ner dig! 

VILKEN VANDRING SIKTAR DU PÅ?

DAGSTUREN

För dig som kanske är nyfiken på utelivet är dagsturen ett utmärkt ställe att börja på. Leta upp ett naturreservat eller en vandringsled nära dig och välj en sträcka som är lagom att ta sig över dagen. Du behöver inte mer än bekväma (och gärna vattentäta!) skor och en väska att bära regnkläder och lunch, kaffe och fika i.  

Har du just införskaffat ett par nya skor eller kängor är en kortare tur ett utmärkt sätt att testa och börja gå in de, så att du slipper skoskav när du är halvvägs till Keb. 

Lagom storlek på ryggsäcken är allt från 10 till 35 liter beroende hur mycket fika du bär med dig! 

STUGVANDRINGEN 

Ett populärt sätt att vandra för dig som vill ta dig an lite större äventyr utan att behöva bära på tältet! Det finns gott om stugor och vindskydd i stora delar av landet som gör det enkelt att ordna nattsömnen. Svenska Turistföreningen driver bland annat många fjällstugor i populära områden.  

Förutom tältet så kan du ofta klara dig med en lite tunnare sovsäck om du sover i stuga, vilket sparar in ännu mer på packningen. Planerar du att sova i vindskydd så behöver du dock fortfarande en sovsäck som är anpassad för säsongen! 

Lagom storlek på ryggsäcken är mellan 30 - 50 liter beroende på hur mycket mat du bär med dig, hur många dagar du skall vara ute och hur liten din sovsäck är. 

Tänk på att om du skall vara ute i flera dagar så se till att du har ett bar rejäla skor som du inte får skoskav av. Eftersom du ökar vikten du bär så blir det ännu viktigare med ett högre skaft och en stabil sula som gör att du minskar risken att skada dig. 

LÅNGVANDRING MED TÄLT 

Oavsett om du skall till svenska fjällen eller på någon annan vacker vandringsled så finns det en otrolig frihetskänsla i att vandra med tält. Var blir lunchpausen? Var kommer vi slå läger för natten? Den här sjön på kartan, undrar hur den ser ut i verkligheten? Det är en otrolig frihetskänsla och ett riktigt äventyr att vandra med allt du behöver på ryggen. 

Här behöver du planer lite mer och det är lätt att vilja överpacka ryggan i alla entusiasm, men tänk på att det är lättare att njuta av vandringen om du bär en hanterbar ryggsäck. 

På långvandring kan packvolymen skilja ännu mer: det finns lättviktsnördar som klarar sig två veckor i vildmarken med en 40 liters ryggsäck. Men för de allra flesta rekommenderar vi att man satsar på cirka 50 - 80 liter. De allra flesta köper mellan 65 - 75 liter för en veckovandring. 

När du skall ut och gå långt så rekommenderar vi alltid att man skaffar ett par kängor med halvhögt eller högt skaft. Dels så kan du klampa ner i sumpig eller översvämmad mark lättare utan att få in vatten. Ett par kängor som blivit blöta tidigt på en lång vandring är ingen kul upplevelse. Du får också ett bättre skydd mot vrickningar och blir mindre trött eftersom en bra känga hjälper dig i steget och avlastar foten.  

FLER VANDRINGSTIPS 

VILKEN SOVSÄCK OCH LIGGUNDERLAG SKA JAG HA? 

För dig som planerar en fjälltur så rekommenderar vi en så kallad 3-säsongssovsäck (vår, sommar, höst). Dessa klarar ofta ett par minusgrader, det kanske låter överdrivet men i nordisk fjällmiljö kan temperaturen sjunka rejält nattetid. Det kan vara frestande att spara in ett par hundra gram i packningen, men vet du om att du är frusen skall du absolut satsa på en varmare men tyngre sovsäck. 

Ett isolerat liggunderlag är på samma sätt något vi rekommenderar för fjällvandringar. Det är lätt att underskatta skillnaden ett varmt liggunderlag gör när det är kallt ute! 

För dig som planerar vandring med övernattning i södra delarna av landet eller andra varma platser kan du absolut klara dig bra med en 1- eller 2-säsongssovsäck och ett "svalare" liggunderlag. 

HUR SKA JAG TÄNKA MED KLÄDER? 

Den gamla klassikern lager på lager är det som gäller! Hellre flera lite tunnare lager så att du enkelt kan juster utefter hur varmt, blåsigt, regningt eller backigt det är. En typisk vandringsoutfit sommartid kan se ut så här: 

Överkroppen 

  • Baslager: T-shirt eller underställströja i funktionsmaterial som andas och torkar snabbt. 

  • Exempel: Ull-tshirt. 

  • Mellanlager: En fleece eller annan tröja som andas. 

  • Skalplagg: Vattentät och vindtät men oisolerad jacka. 

  • Extra: Skall man långt norröver rekommenderas ännu ett förstärkningsplagg som en tunn dunjacka eller väst. 

Underkroppen 

  • Ett par friluftsbyxor, kanske med avtagbara ben om det är varmt, eller ett par shorts. 

  • Underställsbyxor om det är kallt eller om man skall norröver. 

BEHÖVER JAG VERKLIGEN SPECIELLA STRUMPOR? 

JA! Investera i ett par funktionsstrumpor, allra helst i ull, som är anpassade för vandring. Du kommer inte ångra dig, risken är istället att du blir så gravt beroende att du kasserar alla andra strumpor i garderoben... 

Anledningen till att ullstrumpor är så fantastiska är att ullens naturliga egenskaper gör strumporna mycket andningsbara. De transporterar bort fukt från foten, och den svett som sugs upp gör det utan att strumpan känns fuktig. Och eftersom en torr fot är a och o för att undvika skavsår är halva segern vunnen! 

Du kanske också har hört att man skall ha dubbla strumpor, det är något vi rekommenderar framförallt till dig som har ett bär rejäla kängor. Då har men en tunnare innerstrumpa (så kallad "Liner") innanför en tjockare ytterstrumpa. Det här minskar risken för skavsår ännu mer eftersom friktionen hamnar mellan strumporna. Det är också enkelt att byta linern om det är en extra varm och svettig dag för att hålla foten fräsch.