Klä dig rätt!

När temperaturen börjar krypa neråt är det viktigt att klä sig med rätt utrustning och på rätt sätt. Att använda "lager på lager"-metoden är att rekommendera.

Lager 1 - grundlager med underställ

Det första lagret utgör innerskiktet, det vill säga de plagg som sitter närmast kroppen. Detta kan vara exempelvis långa ullkalsonger, ett underställ i merino-ull, liner-strumpor, tunna innervantar, osv. Detta lagrets huvudsakliga uppgift är att hålla dig torr genom att transportera bort fukt och svett från kroppen samtidigt som det håller värmen uppe. Du är säkert väl medveten om hur snabbt man kan bli kall om man har fuktiga plagg på sig. Lager 1 ska således sitta nära kroppen utan att strama åt och försämra rörlighet. Material att föredra är ull eller merino-ull, bambufibrer eller polyester.

Lager 2 - värmelager med isoleringsplagg

Det andra lagret, mellanskiktet, ska isolera och förstärka isoleringen och behålla värmen som lager 1 bidrar med samtidigt som det ventilerar kroppen. Det är även viktigt att plagg som utgör mellanskiktet effektivt kan transportera vidare fukt och svett bort från kroppen - precis som med lager 1. Mellanskiktet behöver inte sitta tight, men ju mindre luftspalten är mellan lager 1 och lager 2 desto effektivare isolering. Ett bra mellanskikt utgörs till exempel av en tjockare ulltröja, ett fleece-ställ, en micro-fleece tröja eller en tunn dunjacka. Smidigt är om detta plagg har dragkedja så att du enkelt kan avlägsna mellanskiktet om du blir för varm (kom ihåg - svett och fukt kyler ner dig).

Lager 3 - skyddslager med skalplagg

Lager 3 är det skyddande lagret, även kallat ytterskiktet, som ska hålla blåst, snö och regn borta. Detta lagret kan innefatta allt från Gore-Tex skor eller läderkängor till en kraftig skaljacka, regnställ eller överdragsbyxor. Samtidigt som ytterskiktet ska skydda dig mot väta och vind så är det viktigt att det släpper ut den fukt som lager 1 och 2 avleder från kroppen. Med andra ord är det viktigt att ditt skalplagg andas effektivt och släpper ut vattenånga (ofta mäter man detta i gram per kvadratmeter per 24 timmar), eller att plagget har ventilationsfickor eller kanaler. Ett skalplagg kan även agera isolering vilket inte är ovanligt, exempel på ett sådant plagg kan vara en vinterparkas med hög tolerans mot regn och väta.

Lager 4 - förstärkningslager för extra värme

Det finns även ett så kallat förstärkningslager som används för att isolera extra vid till exempel stillastående aktiviteter eller raster. Ett förstärkningslager är mycket vanligt vid jakt och fiske där man ibland kan sitta stilla i timmar. Lager 4 kan utgöras av en kraftig ullfilt, en tjock dunjacka, värmesula/inlägg till dina kängor, extra tumvantar, osv. Den huvudsakliga funktionen är kraftig isolering men också att motverka vind. Kraftig kall vind kan penetrera plagg vid stillastående tillstånd och kyla ner rejält, även om man har kraftig isolering på sig. Kom ihåg! Det är viktigt att hålla sig varm och torr när minusgraderna kryper fram. Ta på dig varmt och ta på dig rätt. Justera lager 2 så att du inte blir för varm och börjar svettas eftersom detta förbrukar onödig energi, bidrar till vätskebrist och kyler ner dig ännu mer. Försök att undvika material som suger upp fukt, exempelvis bomull, och välj istället funktionsmaterial såsom ull eller bambu. Om du behöver hjälp med att välja rätt plagg till rätt aktivitet så tveka inte att kontakta oss!