Skötselråd för sovsäckar!

En sovsäck mår bäst om den får rätt omsorg och skötsel! Med dessa enkla

Nya sovsäckar

En helt ny sovsäck kan ibland tyckas sakna loft eller tjocklek. Vid en nyuppackad sovsäck är det viktigt att den får ligga uppe minst 24 timmar så att fibrerna inne i sovsäcken får svälla upp och nå sin maximala verkningsgrad. För att sovsäcken ska nå sitt maximala loft är det även rekommenderat att skaka den lite lätt då och då, speciellt när den är ny!

Förvaring av sovsäck

Om möjligt förvara alltid din sovsäck upphängd i ett torrt utrymme för bästa hållbarhet, till exempel på en galge i din garderob. Speciellt dunsovsäckar bör aldrig långtidsförvaras nerpackade då detta kan försämra dunets verkningsgrad. I fabrik rullas dunsovsäckar alltid ihop på speciellt vis för transport och lagerförvaring så att dunet inte påverkas. Vissa dunsovsäckar levereras med en speciell förvaringspåse som låter dunet få vila expanderat. När du packar din sovsäck i packpåsen så skall du bara stuva ner den. Försök inte rulla den först eftersom detta är både svårare och sämre för värmekapaciteten.

Använd ett sovsäckslakan

Ett sovsäckslakan är precis vad det låter som - ett lakan för din sovsäck. Det skyddar insidan av din sovsäck och gör att du inte behöver tvätta den lika ofta. Ett lakan medför även en liten temperaturökning och värmer med 1-2 extra grader. Dessutom är det betydligt lättare att slänga i tvättkorgen än din sovsäck!

Tvätt och rengöring av sovsäck

Det går att tvätta sovsäckar i tvättmaskin, men tänk på att varje tvätt försämrar stoppningens värmeegenskaper. Använd alltid syntetfria tvättmedel och använd aldrig skölj- eller mjukmedel. Vid dunsovsäckar ska endast tvättmedel som är speciellt godkänt för dun användas samt att sovsäcken bör tumlas på lägsta värme med till exempel tennisbollar för att återfå sovsäckens loft och fyllighet.