1-3 arbetsdagar leverans | Förlängd returrätt till 31/1!

Sovsäckar

Sovsäckar

Vad ska man tänka på när man väljer sin sovsäck?

Det finns mycket att tänka på men viktigast är så klart att säcken håller dig tillräckligt varm. Är man för varm brukar det räcka att öppna dragkedjan nere vid fotändan eller vid huvudet en aning.

Den andra aspekten är vikten på sovsäcken, och för dig som skall långvandra på sommaren är det bra att välja en liten, nätt och smidig sovsäck. Men om du skall ut på vintertur, är det ofta bättre att först titta på värmen och sedan försöka hitta en sovsäck som inte är alltför tung.

Den sista aspekten är egentligen priset. De dyrare märkessäckarna brukar hålla något högre kvalitet och därmed kunna användas under flera år. Det brukar också vara så att om man jämför två lika varma säckar så är den dyrare lite lättare och tar mindre plats tack vare mer effektiv isolering.

 

Dunsovsäck eller syntetsovsäck?

Ett annat viktigt val står mellan dunsovsäckar och sovsäckar med syntetstoppning. Det finns för- och nackdelar med båda valen, men oftast är en dunsovsäck att föredra för dig som skall bära säcken med dig då den erbjuder oslagbar värmekapacitet, bättre komprimering och lägre vikt. Dunstoppning kan dock kollapsa när den blir väldigt fuktig vilket medför betydligt försämrad isoleringskapacitet.

Moderna syntetsovsäckar med "konstdun" erbjuder liknande egenskaper men utan denna nackdel. Dock är syntetsovsäckar nästan alltid lite tyngre och lite större. Syntetsovsäckar, som ofta är ett prisbilligare alternativ, finns med olika isoleringsmaterial där silikoniserade hålfibrer är vanligast. En syntetsovsäck anses vara lättare att hantera och tvätta eftersom en dunsovsäck kräver upphängning vid förvaring och tumling efter tvätt.

 

 

Rätt temperatur på sovsäcken "EN 13537"

Du har säkert noterat "EN 13537" på moderna sovsäckar. Detta är ett direktiv som sattes i bruk av EU för att standardisera temperaturangivelser på sovsäckar och göra det lättare för Dig som konsument att välja rätt. Man delar upp sovsäckens värme i tre olika specificationer.

De värden man brukar se angivna är:

- Komforttemperaturen för män: T-lim (limittemperatur) och visar den temperatur där en normalbyggd man ska kunna sova bekvämt utan att frysa hela natten.

- komforttemperatur för kvinnor: T-comf och avser samma som föregående fast för en normalbyggd kvinna. Är du frusen så titta mer på t-comf än t-lim och tvärtom om du är varm.

Den sista temperaturen, extremtemperaturen eller T-ext är en temperatur avsedd för en överlevnadsgräns där din kroppstemperatur inte understiger gränsen för hypotermi. Normalt bör man helt bortse från T-ext eftersom den inte alls tär hänsyn till komfort under natten.

Den här standarden är alltså väldigt strikt vilket underlättar när man ska välja sovsäck. Notera att man ofta sover med underställ och ibland även mössa, vantar, fleece-ställ och tjocka ullsockar - speciellt när det är riktigt kallt. Tänk även på att en sovsäck fungerar på samma sätt som en termos, den behåller den värme du tar med dig ner i den. Så hoppa i din sovsäck mätt och varm så håller du värmen bättre under natten.

 

 

Sovsäckar för kvinnor

Det finns också sovsäckar som är framtagna speciellt för kvinnor. Skillnaden i dessa mot unisex-modellerna är att de är lite kortare i längden och att de ofta är förstärkta med extra isolering på ställen där kvinnor fryser extra. Den största fördelen är oftast att en sovsäck som passar din längd gör att du håller värmen bättre och att du slipper bära massa onödig vikt.