Så här packar du din ryggsäck

Så här packar du din ryggsäck

Det finns rätt och fel när det kommer till hur man packar en ryggsäck, speciellt om man vill maximera komforten och göra bärandet både lättare och säkrare. Här kan du läsa om hur du går tillväga för att packa din ryggsäck på rätt sätt.

Tänk på detta först!

Det viktigaste med ryggsäckspackningen är att ha det viktigaste lätt tillgängligt. Man vet aldrig när olyckan är framme och då ska det ta sekunder att plocka fram förbandslådan! Därför är det rekommenderat att man packar utrustning som är viktig i en nödsituation lätt tillgängligt. Förbandslådan (First Aid) bör helst sitta synligt på framsidan av ryggsäcken, eller ligga i topplocket eller i en utav sidofickorna. Kniv, rep och andra apoteksvaror ska också vara lätta att komma åt.

Välj bort allt onödigt

Det första du bör göra när du ska packa din ryggsäck är att lägga ut all din packning för en smidig överblick och gå igenom (eller skriva) din packlista. Här är det viktigt att vara kritisk mot varje föremål och välja bort allt onödigt som bara innebär mer vikt för dig att bära.

Viktfördela när du packar!

För att optimera för bärkomfort bör du placera lätt utrustning underst med tunga föremål nära ryggen så högt upp som möjligt. Vanligt är att man packar sovsäck och ombyteskläder längst ner i bottenfacket, för att sedan bygga på med till exempel mat, tältduk, gas- eller stormkök. Vattenbehållare bör placeras nära axlarna så att tyngdpunkten fokuseras högt och nära ryggen. Tältstativ kan spännas under topplocket och säkras med kompressionsrem på de flesta vandringsryggsäckar. Regnkläder, kamera och eventuell kikare bör vara lätt tillgängliga i ryggsäckens topplock eller sidofack. Det kan även vara smart att ha en liten vattenflaska nära till hands. Okänsliga föremål som till exempel liggunderlag eller sandaler kan spännas/hängas utanpå ryggsäcken.

Bär din ryggsäck på rätt sätt

En ryggsäck ska sitta så nära din rygg som möjligt, speciellt om du bär tung packning. Om ryggsäcken tynger bakåt kan det antingen bero på att du packat så att tyngdpunkten blivit lågt placerad eller att rygglängden är för lång. Det är viktigt att skuldrorna ligger an mot ryggsäckens vaddering och att vikten tynger så lodrätt på axlarna som möjligt. Axelremmarna ska följa axeln med jämn belastning runt om och toppen av ryggsäcken spänns med axelremmarnas justering mot dig. Spänn inte för hårt då detta påverkar mycket bärkomforten i slutändan. Höftbältet ska sitta strax ovanför höftbenet och hjälpa till att avlasta ryggsäckens vikt. Ett tips är att passa in svankkudden på ryggsäcken så att denna passar i ditt ryggslut och sedan måtta in avbärarbältet därefter. Det kan krävas att ryggsäckens rygglängd justeras allteftersom du ställer in alla remmar. Ta dig dock tiden och gör det ordentligt - oftast ställer man bara in ryggsäcken en gång! Ta gärna hjälp av en kompis eller en spegel för att se så att ryggsäcken sitter rätt! Mindre ryggsäckar saknar oftast justering av rygglängden samt ett avbärarbälte. Här är det vanligare med ett stödbälte som hjälper till att hålla ryggsäcken mot ryggen samt mer ventilation än större ryggsäckar. Detta oftast eftersom mindre ryggsäckar är avsedda för dagsturer och bör inte innehålla så tung utrustning.

Omnämnda produkter