Skötselguide för tält

Skötselguide för tält

Här läser du om hur du tar hand om ditt nya tält så att du får många tältnätter att njuta av. Praktiska skötselråd och grunderna av vad man skall tänka på när man först sätter upp sitt nya tält.
Provmontera alltid innan avresaInnan avresa bör du provmontera ditt nya tält, dels för att kontrollera att tältet är som du förväntat dig, med alla delar och tillbehör intakta, men även för enklare uppsättning ute i fält.

Vid extrema väderförhållanden

Tänk på att ett tält inte kan jämföras med hus eller stuga. Vid extrema väderförhållanden kan vindbyar och slagregn innebära att väta trycks in vid ventilationer och blixtlås. Om tältet inte är speciellt designat för tuffare väderklimat kan det blåsa omkull eller tältbågar knäckas, trots att medföljande linförankringar använts. Det är därför viktigt att välja rätt tält för rätt ändamål och att förankra tältet med kraftigare markspik efter behov.

Förvaring

Packa aldrig ihop ditt tält för långvarig förvaring om det är fuktigt. Ett tält ska alltid förvaras torrt och svalt, och gärna inomhus. I garage eller förråd kan tältet utsättas för mögel.

Monteringstips: Tält med bågar

För enklast möjliga monteringen är det smidigast att inte förankra tältet med markspik innan bågarna är på plats i sina kanaler. Vid fjällvandring och kraftig vind rekommenderas det dock att förankra närliggande hörnor i vindens riktning så att väven inte blåser bort. Lägg ut väven på markytan där tältet ska resas och trä bågarna i sina kanaler. Tänk på att föra bågen - dra inte! På kupol- och geodomiska tält korsas bågarna i kryss. Res sedan en båge i taget. Når bågfållarna sitter i yttertältet, monteras och reses yttertältet först och därefter hakas innertältet fast inne i yttertältet. Når bågfållarna sitter i innertältet, monteras och reses innertältet först och därefter spänns yttertältet över stommen. Fäst tältspiken i marken och spänn ut tältets botten. Dra ut och spänn stormlinorna för att sträcka ut väven och ge stabilitet till tältet.

Monteringstips: Stativtält

Börja alltid med att kontrollera att alla delar finns enligt beskrivningen och placera ut dem på marken. Montera stommen till taket först och fäst sedan benen för att resa tältet. Fäst stommen i marken. Dra sedan försiktigt väven över stommen och spänn den över stativet med hjälp av markspik och stormlinor. Om det är första gången som du reser tältet så tänk på att förstärkningsimpregnera sömmar och tak om det är bomulls- eller textilväv (exempelvis PVC-tak).

Impregnering

Impregnera alltid ditt tält när det är uppställt, torrt och rent för bästa resultat. Sydda bomullsvävar bör impregneras en gång per säsong, beroende på användning. Särskilt tak och sömmar är viktiga att noga impregnera med jämna mellanrum. Vi rekommenderar Herdins Imprenex för bomullsvävar och grovtextil som finns hos välsorterade färghandlare och byggvaruhus. För alla tält är det tillrådligt att förstärka impregneringen efter viss tids användning, speciellt sömmar och tak. Sådan förstärkning är också att rekommendera på nya tält där tiden mellan produktion och användning varit mer än sex månader.

Tält och kondens

Kondens, som ofta uppfattas som fukt eller vattendroppar, bildas på ytterdukens insida när temperaturen inne i tältet blir högre än temperaturen utanför. Ju större differens desto mer kondens. Detta sker främst i kallare klimat där temperaturskillnaden kan bli väldigt stor, men sker även varma sommardagar vid lätt nederbörd på grund av temperaturchocken som uppstår. Detta betyder att kondens kan uppstå även utan övernattning. Vid övernattning ökar kondensationsreaktionen kraftigt på grund av människans fukt och värmeavgivning tillsammans med luftens egen fuktighet och den kallare nattluften. Vid regnfall förstärks kondenseringen ytterliggare eftersom regnvattnet ofta har betydligt lägre temperatur. Ett praktiskt exempel i vardagen är när en kall vara tas ut ur kylskåp eller frysskåp då vatten hastigt bildas. Kondens kan motverkas till viss mån. Lägre luftfuktighet i tältet hjälper, då till exempel med hjälp av avfuktare såsom Torrbollen. Även god ventilation i tältet och en ytterväv som andas kan hjälpa, men bidrar ofta samtidigt till en kallare temperatur inne i tältet. Således är det ej att rekommendera att öppna upp dörrar/fönster utan att använda tältets inbyggda ventilationsluckor och kanaler. Kraftigare tältdukar som är impregnerade (exempelvis bomullsvävar) har en tendens att absorbera mycket utav den fukt som uppstår vid kondensering. Däremot drabbas samtliga polyuhretanbelagda lättviktsvävar (exempelvis polyester- eller nylonvävar) oavsett märke eller pris. Oftast innebär en mer regntät väv att mer kondens bildas. Beskrivning av kondensering på tältdukar finns även hos andra aktörer och tillverkare. Fukt på smådetaljer av metall skall torkas av för att förhindra korrosion och oxidation.

Omnämnda produkter