Friluftsvaror

 x 
Kundvagn - 0 kr

  • Kundvagnen är tom
 x 
Kundvagn - 0 kr

  • Kundvagnen är tom

Skötselråd för sovsäckar

En sovsäck mår bäst om den får rätt omsorg och skötsel.

Nya sovsäckar

En helt ny sovsäck kan ibland tyckas sakna loft eller tjocklek. Vid en nyuppackad sovsäck är det viktigt att den får ligga uppe minst 24 timmar så att fibrerna inne i sovsäcken får svälla upp och nå sin maximala verkningsgrad. För att sovsäcken ska nå sitt maximala loft är det även rekommenderat att skaka den lite lätt då och då, speciellt när den är ny!

Förvaring av sovsäck

Om möjligt förvara alltid din sovsäck upphängd i ett torrt utrymme för bästa hållbarhet, till exempel på en galge i din garderob. Speciellt dunsovsäckar bör aldrig långtidsförvaras nerpackade då detta kan försämra dunets verkningsgrad. I fabrik rullas dunsovsäckar alltid ihop på speciellt vis för transport och lagerförvaring så att dunet inte påverkas. Vissa dunsovsäckar levereras med en speciell förvaringspåse som låter dunet få vila expanderat.

Tvätt och rengöring av sovsäck

Det går att tvätta sovsäckar i tvättmaskin, men tänk på att varje tvätt försämrar stoppningens värmeegenskaper. Det är rekommenderat att använda sovsäckslakan samt sovsäcksöverdrag för att undvika tvätt och således öka livslängden på din sovsäck. Använd alltid syntetfria tvättmedel och använd aldrig skölj- eller mjukmedel. Vid dunsovsäckar ska endast tvättmedel som är speciellt godkänt för dun användas samt att sovsäcken bör tumlas på lägsta värme med till exempel tennisbollar för att återfå sovsäckens loft och fyllighet.

Säkerhet med kvalité

Besök oss