Friluftsvaror

 x 
Kundvagn - 0 kr

  • Kundvagnen är tom
 x 
Kundvagn - 0 kr

  • Kundvagnen är tom

Välj rätt sovsäck

Att välja rätt sovsäck inför resan, utflykten eller vandringen är en utav de viktigare besluten. En bra sovsäck ger dig en behaglig vila utan att du behöver frysa (och därmed slösa energi) så att du vaknar utvilad och redo för nästa dags äventyr.

Dun- eller syntetsovsäck?

Det första valet står mellan dun- och syntetstoppning. Det finns för- och nackdelar med båda valen, men oftast är en dunsovsäck att föredra då den erbjuder oslagbar värmekapacitet, bättre komprimering och lägre vikt. Dunstoppning kan dock kollapsa när den blir fuktig vilket medför betydligt försämrad isoleringskapacitet. Moderna syntetsovsäckar med "konstdun" erbjuder liknande egenskaper men utan denna nackdel. Dock är syntetsovsäckar nästan alltid lite tyngre och lite större. Syntetsovsäckar, som ofta är ett prisbilligare alternativ, finns med olika isoleringsmaterial där silikoniserade hålfibrer är vanligast. En syntetsovsäck anses vara lättare att hantera och tvätta eftersom en dunsovsäck kräver upphängning vid förvaring och tumling efter tvätt.

Rätt temperatur "EN 13537"

Du har säkert noterat "EN 13537" på moderna sovsäckar. Detta är ett direktiv som sattes i bruk av EU för att standardisera temperaturangivelser på sovsäckar och göra det lättare för Dig som konsument att välja rätt. Man delar upp sovsäckens värme i tre olika specificationer. Det första värdet är komforttemperaturen (T-lim) och visar den temperatur där en normalbyggd kvinna ska kunna sova bekvämt utan att frysa utan extra kläder eller underställ. Det andra värdet är också en komforttemperatur och avser samma som föregående fast för en normalbyggd man. Den sista temperaturen, extremtemperaturen, är en temperatur avsedd för överlevnad (hypotermi).

Den här standarden är alltså väldigt strikt vilket underlättar när man ska välja sovsäck. Notera att man ofta sover med underställ och ibland även mössa, vantar, fleece-ställ och tjocka ullsockar - speciellt när det är riktigt kallt. Tänk även på att en sovsäck fungerar på samma sätt som en termos, den behåller den värme du tar med dig ner i den. Så hoppa i din sovsäck mätt och varm så håller du värmen bättre under natten.

Säkerhet med kvalité

Besök oss