VÄLJ RÄTT RYGGSÄCK

Korta tips för att hjälpa dig välja rätt ryggsäck!

För kortare utflykter och dagsturer rekommenderas en ryggsäck under 45 liter. För längre vandringsturer rekommenderas en större ryggsäck med avbärarbälte med en kapacitet på minst 50 liter. Kika på alla våra ryggsäckar!

Resa, vandring eller backpacking?

De flesta ryggsäckar kan användas för flera olika ändamål, men det finns modeller som är speciellt designade för en viss typ av aktivitet. För vanlig resa kan en enkel modell utan ram och med mindre finesser och större utrymme vara smartare eftersom det ofta medför ett lägre pris och en lägre vikt. Vid långa fjällvandringar är det dock rekommenderat att ha en rejäl och stabil ryggsäck som kan stabilisera upp och avlasta all din utrustning. Välj därför modell efter vad du tänkt använda den till! Tänk också på att köpa rätt storlek, en överpackad ryggsäck upplevs som tyngre än en välpackad i rätt storlek. De flesta större ryggsäckar kan komprimeras om man inte har nytta av hela volymen.

Damanpassad ryggsäck

Det är vanligt att större ryggsäckar även kommer i en damanpassad modell, där bärremmarna är formade för att bättre följa en kvinnlig form. Axelremmarna är mer utsvängda och avbärarbältet har en lätt lutning. Axelremmarna sitter också ofta något tätare ihop och är ofta smalare för att passa personer med smalare axlar. Unisex-modeller är designade för att passa alla, med mer raka axelremmar och avbärarbälte.

Justerbar rygglängd

De flesta stora ryggsäckar (50 liter och större) har justerbar rygglängd för att bättre kunna passa in ryggsäckens avbärarbälte till rygglängden.

Förberedd för vätskesystem

Vissa ryggsäckar har inbyggd ficka och öppning för vätskeblåsa med slang och munstycke, som tillåter dig att dricka medans du till exempel vandrar, cyklar eller klättrar.

Frontöppning

Många moderna ryggsäckar har någon form av frontöppning om de saknar frontficka. Denna används för att lättare komma åt packning i ryggsäckens mittsektion och kan speciellt underlätta vid resa och vandring.

Topplock

Stora ryggsäckar (och även små) har topplock med separata fickor. På några modeller kan topplocket kopplas loss och användas som midjeväska eller som en liten ryggsäck. Topplocket är ofta designat för att du ska kunna spänna fast saker undertill och således fokusera vikten på dina axlar. Vanligt är att man spänner fast tältet just under topplocket.

Ventilerad rygg

Idag har mer eller mindre alla ryggsäckar någon form av ventilation i ryggen. Vissa mindre modeller har ryggnätsventilation som erbjuder mycket god luftgenomförsel med tyvärr också försämrar ryggsäckens viktfördelning eftersom denne kommer längre från ryggen som resultat.